Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2008 18:36 - Живот заедно на Дитрих Бонхофер
Автор: ilonka Категория: Други   
Прочетен: 3393 Коментари: 6 Гласове:
1



Общност, която не може да понесе и да се справи с разочарованието, а вместо това се придържа към своя идеализиран образ, когато би трябвало да се раздели с него, изгубва също обещанието за трайна християнска общност. Рано или късно тя е обречена да се разпадне. Всеки идеализиран човешки образ, внесен в християнската общност, е пречка за истинската общност и за да може тя да просъществува, този образ трябва да бъде разрушен. Онези, които обичат мечтата си за християнска общност повече от самата християнска общност, стават разрушители на същата тази християнска общност, макар че човешките им намерения може и да са честни, искрени и пълни със саможертва. Бог мрази това бленуване, защото то прави мечтателя горд и претенциозен. Онези, които мечтаят за такава идеализирана общност, изискват тази мечта да бъде осъществена от Бога, от другите и от тях самите. Те влизат в общността на християните със своите претенции, постановяват свои собствени закони, преценяват другите и Бога спрямо тях. Те стоят непреклонни, като жив упрек към всички останали в християнската общност, сякаш техният илюзорен идеал обединява хората. Те наричат провал всичко, което не стане по техния начин. Когато техният идеализиран образ бъде разтърсен, те виждат в това разпадане на общността. Тогава първи стават обвинители на други християни от общността, после обвинители на Бога и накрая отчаяни обвинители на самите себе си. Дарът на общността Тъй като Бог вече е положил единствената основа на нашата общност, тъй като Той ни е обединил в едно тяло с другите християни в Исус Христос много преди да сме свързали живота си с тях, ние влизаме в този живот заедно с другите християни не като хора, които предявяват претенции, а като хора, които приемат с благодарност. Благодарим на Бога за това, което е направил за нас. Благодарим на Бога, че ни е дал други християни, които живеят чрез призива, прошката и обещанията на Бога. Ние не се оплакваме, заради онова, което Бог не ни дава; а по-скоро сме благодарни за това, което Бог ни дава ежедневно. Не е ли достатъчно това, което ни е дадено: други вярващи, които ще продължат да живеят с нас дори в греха и нуждата под благословението на Божията благодат? Нима дарът на Бога не е все така неизмеримо велик през всеки от дните ни, дори през най-трудните и тъжни дни на християнската общност? Из “Живот заедно” от Дитрих Бонхофер


Тагове:   Бонхофер,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. анонимен - Два пъти...
03.11.2008 06:51
Два пъти го прочетох и не схванах смисъла!?
цитирай
2. dobsun - Ами
03.11.2008 12:13
поради тази причина има толкова много деноминации. Много хора, наричащи себе си християни и вярващи, тълкуват Библията по свой си начин и мислят, че те единствени са прави. Аз лично излязох от една такава деноминация /няма да я назовавам/, защото смятам, че Бог ни е оставил достатъчно мъдрост в Словото си, за да ходя и да я търся на друго място. Както казва един мой познат : "По-добре искрен християнин, отколкото религиозен член на някоя деноминация". :)))
цитирай
3. ilonka - odgovor
03.11.2008 14:54
Vsushnost poradi koia pri4ina ima tolkova mnogo denominacii
цитирай
4. ilonka - az izobshto ne govorq za denomin...
03.11.2008 15:00
az izobshto ne govorq za denominacii a za jivia Bog
цитирай
5. informator - понякога или дори често, не можем да ...
04.11.2008 10:28
понякога или дори често , не можем да различим нашите собствени идеализирани образи от визията която Бог има за общността.

Както и Дитрих Бонхофер казва : "човешките им намерения може и да са честни, искрени и пълни със саможертва "
Трудно е да признаеш пред самия себе си , че твоята жертвоготовност е всъщност човешка глупост. Това изисква истинско смирение.
цитирай
6. dobsun - Ами ето затова има много деноминации
11.11.2008 21:54
"понякога или дори често , не можем да различим нашите собствени идеализирани образи от визията която Бог има за общността". Размиват се границите на "Бог казва" и "Аз казвам". Това имам предвид
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ilonka
Категория: Други
Прочетен: 35234
Постинги: 15
Коментари: 12
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031